Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Odyolog Modülleri aşağıda sıralandığı gibidir;

İşitme Engelliler destek programında: İşitme Eğitimi, Dil Eğitimi ve Sosyal iletişim modülü.
Dil ve konusma güçlüğü programında ise: Gelişimsel dil modülüne imza atabilir. bunlar haricinde herhangi bir modüle imza atamaz. atması suçluluk oluşturur, ortaya çıkarsa imza atan odyoloğun diploması başta olmak üzere meslek hayatı ciddi sorunlara girer. Ayrıntılı olarak modülleri öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI
merhabalar dün sultangazi cebeci özel eğitim merkezi ile bir iş görüşme yaptım. görüşmemiz çok iyi geçmişti. maaş beklentimi sordular ben de 1.5 yıllık tecrübemi de düşünerek 4.500 tl talep ettim. kurum sahibi beni özgüvenimden dolayı tebrik etti. cidden alaycı bir tavır da göstermedi ancak çok şaşkındı. birçok görüşme yaptığını hepsinin de ezile büzüle 3000 tl dediklerini söyledi. yapmayın arkadaşlar lütfen lütfen gidip de 3000 tl demeyin hiç yere.

    temel odyoloji kitabını öneririm.rehabilitasyon adına güzel bir bölüm içermekte.
güncel maaşlar çok değişken olmakla birlikte ortalama sayılabilecek bir düzeyde. yani kimi durumda bi ftr kadar alır odyolog. kimi zaman daha yukarısı veya aşağısı.

rehaplarda 12-20k arası güncel.
işitme cihazlarında 12-15k arası prim burda prim çok önemli. 2x maaş alabiliyorsunuz primle.
▪Vestibulospinal Refleks(VSR): Baş ve postürel duruşu korumak ve böylece düşmeyi engellemek için vücut hareketlerini üretir.
▪Vestibulooküler Refleks(VOR): Baş hareketleri sırasında daha net bir görüntü sağlamak amacıyla göz hareketlerini oluşturur.
▪Vestibulocollic Refleks(VCR): Kafayı dengede tutmak amacıyla boyun kas sistemine etki eder.
Meslek hayatımızda bir çok kez işitme engelli insanlar karşılacağız. Bizzat şahit olduğum bir durumda işaret dili bilmemek oldukça üzmüştü beni; böyle bir duruma düşmeme için hemen buradan kaydolun.
Zar labirent, kemik labirentin içinde bulunur ancak onu tamamen doldurmaz. Zar labirentin etrafında perilenf bulunur ve destekleyici bağ dokuları sayesinde kemik labirente tutunur. 5 duyu sensörü içerir. Bunlardan 3 tanesi semisirküler kanalların membranöz kısımları ve diğer iki tanesi de utrikul ve sakkul denilen otolit organlardır. Zar labirent, endolenf denilen bir sıvıyla doludur.

Endolenf, perilenfin aksine yüksek potasyum konsantrasyonuna sahiptir ve stria vaskülaristen kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu yüksek potasyum konsantrasyonu sayesinde hareket algılama mekanoreseptörlerinin yönlendirilmesi sağlanır. Bu iki sıvının birbiriyle direkt bağlantısını sağlayan herhangi bir geçiş yolu bulunmamaktadır.
Arkadaşlar staj için sizce en iyi işitme cihazı firmaları hangileri yazarsanız mutlu olurum (istanbul)
selam dostlar, bir yazarın odyoloji pdf kitap paylaşım serisi paylaştığını gördüm. çok güzel bir etkinlik olmuş, (faydalandım ayrıca :P) bende buna binaeyn odyoloji ile ilgili tez/makale paylaşımı yapmaya çalışacağım. İlk makalemiz Normal işitme eşiğine sahip tinnitus hastaların koklear işitsel fonksiyonlarının odyolojik değerlendirmesi ile ilgili olacak indirmeadresi

Odyoloji okuyan biri için çift anadal programında hangi meslekleri önerirsiniz. Fizik , mühendislik, dkt vb. Bölümler gibi sebepleriyle yazarmısınız .
İç kulakta bulunan ve işitme ve denge duyularımızı sağlamak için ses dalgalarından ve kafa hareketlerinden mekanik kuvvetleri elektrokimyasal sinyallere dönüştüren sensör organlara sterosilia denir. Her bir tüy hücresi 50-100 arasında sterosilya içerir. Sterosilialar kısadan uzuna doğru sıralanmışlardır ve en uzunlarına kinosilyum adı verilmektedir. Her tüy hücresi, ampullaların yakınında bulunan Scarpa gangliyondaki afferent nöronlar tarafından innerve edilir

Tip 1 Tüy Hücresi

▪Kadehe benzer
▪Geniş afferent sonlanmaları vardır.
▪İnnerve eden sinirler kalın myelinlidir.
▪Krista ve makulanın merkezinde daha çok bulunurlar.
▪Filogenetik açıdan daha gençtirler.

Tip 2 Tüy Hücresi

▪ Silindirik hücrelerdir
▪ Daha dar afferent sonlanmaları vardır.
▪ İnnerve eden sinirler ince myelinlidir.
▪ Krista ve makulanın daha çok periferinde bulnurlar.
▪ Filogenetik açıdan daha yaşlıdırlar.
La farkında mısınız çılgınlar gibi ipini koparan işitme merkezi açıyor. Sakin olun
bu siteyetıklayarak açılan sayfada arama kısmında pubmed ya da başka mecralardan bulduğunuz makalelerin doi numarasını girerek. ücretli makalelerin full haline ücretsiz ulaşabilirsiniz.
Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının incelenmesi ve tedavisi ile ilgilenen bir alan olarak önemli bir yer edinmiştir. İlerleyen teknoloji ve sağlık sektöründeki gelişmeler, odyolojiye duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu alanda uzmanlaşmak isteyenler için odyoloji tezli yüksek lisans programları cazip bir seçenek haline gelmiştir.

Odyoloji tezli yüksek lisans programları, öğrencilere derinlemesine bilgi ve beceriler kazandırmayı hedefler. Bu programlar, mezunlara araştırma yapma yeteneği, analitik düşünme becerisi ve yenilikçi çözümler üretebilme kabiliyeti sunar. Ayrıca, tez çalışmaları sayesinde öğrenciler, odyoloji alanında yeni bilimsel bulgular ortaya koyarak sektöre katkıda bulunurlar.

Odyoloji tezli yüksek lisans programları, geniş bir müfredat sunar. Öğrencilere işitsel sistem anatomisi ve fizyolojisi, işitme değerlendirme yöntemleri, işitme cihazları ve rehabilitasyonu gibi konularda derinlemesine eğitim verilir. Ayrıca, odyoloji alanındaki güncel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgiler aktarılır.

Bu programlarda öğrencilere, laboratuvar ortamında pratik beceriler kazanma fırsatı sunulur. İşitme testleri yapma, işitme cihazlarının programlanması ve rehabilitasyon süreçlerinin yönetimi gibi uygulamalı çalışmalarla öğrencilerin mesleki yetkinlikleri artırılır. Ayrıca, staj imkanları sayesinde öğrenciler, odyoloji merkezlerinde veya hastanelerde gerçek dünya deneyimlerine sahip olurlar.

Odyoloji tezli yüksek lisans programını tamamlayan mezunlar çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olurlar. Kamu veya özel sektörde, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, işitme cihazı firmalarında veya üniversitelerde iş bulabilirler. Aynı zamanda, akademik kariyer yapma yolunda ilerlemek isteyenler için doktora programlarına başvurabilirler.

Odyoloji tezli yüksek lisans programı, odyoloji alanında uzmanlaşmak isteyenler için büyük bir fırsat sunmaktadır. Hem teorik bilgileri hem de pratik becerileri içeren bu programlar, öğrencileri sektörde öne çıkarmaktadır. Odyolojiye ilgi duyan ve kariyerine değer katmak isteyen her odyolog, odyoloji tezli yüksek lisans programlarını değerlendirebilir.
Herhangi bir kitabi almadan siparis vermeden once incelemek istiyorum bunun icin kaynaklarin pdfsine ulasabilecegim bir site var mi
DUYURU - GENEL BİLGİLENDİRME

02.09.2021 Ekleme: Çalıştığınız kurumda
dkt/okb yok ise eğer özel eğitim alan öğretmeninin olması odyoloğun gelişimsel dil modülüne dahil olmasına olanak sağlar. Halihazırda gelişimsel dil modülünde zorunlu personel olarak odyolog geçmemektedir.


26 Ağustos 2021 tarihiyle ortalıkta dolaşan aslı astarı olmayan birçok bilgi bulunmaktadır. süregelen kafa karışıklığının giderilmesi ve öğrenci/yeni mezunların bilgilendirilmesi içi bu bilgilendirme elzem olmuştur.

Yeni modüller ve kaç ders saati işleneceği güncellendi ancak henüz, resmi kanallarca paylaşılmamışdır. Güncelleme ile birlikte gelişimsel dil modülü ---> dil modülü olarak ve 96 olan ders saati 250 saat olarak güncellenmiştir. Hali hazırda özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde odyologların imza atabildiği 4 adet modül bulunmaktadır, bunlar:

1) İşitme Eğitimi
2) Dil Eğitimi
3) Sosyal İletişim
4) Gelişimsel dil( Yeni adıyla sadece dil) kaynak

Yeni gelecek olacak güncelleme ile İşitme Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programındaki bizi kapsayan modüllerde artma ya da azalma olmamıştır, burası biz odyologların ilk 3 modülünü kapsıyor yani burda bir değişim yok.


İşitme engelliler programında asıl değişimin olduğu yer ders saatleridir. 09.07.2007 tarihinde yayınlanan buradaki belgede ders saatleri aşağıdaki gibidir, yan taraflarında ise güncel gelecek olan ders saat sayısıdır:

Modülün adı, Süre
İşitme Eğitimi, 240 Ders saati - yeni güncelleme ile artık 200 saat-
Dil Eğitimi, 380 Ders saati - yeni güncelleme ile artık 300 saat-
Sosyal İletişim, 160 Ders saati - yeni güncelleme ile 90 saat- kaynak

işitme engelliler destek programında imza atabilen uzman öğreticiler aşağıdaki görseldedir ve yapılacak güncelleme ile bu değişmeyecektir(Eğitim odyoloğu: Odyolog) uzmanlar

gel gelelim dil ve konuşma güçlüğü programına, güncel olmayan hali aşağıdaki gibi olup 5 temel modülden oluşmaktadır bunlar:

- Sesletim ve sesbilgisi
- Akıcı konuşma
- Ses bozukluklarını sağaltımı
- Edinilmiş Dil bozuklukları
- Gelişimsel Dil bozuklukları(Odyoloğun imza attığı)

yukarıda sıralanan 5 modüle ek olarak 2 modül eklenmiş ve isimlerde güncellemeye gidilmiştir, yeni düzenleme ile

- Akıcı konuşma
- Dil(Odyoloğun imza attığı)
- Edinilmiş dil
- Konuşma Sesi
- Motor konuşma
- Rezonans
- Ses

ders saat bazında tüm modülleri değil sadece gelişimsel dil yani dil'i karşılaştıracağız.

güncellemeden önce 96 ders saati olan gelişimsel dil bozukluğu modülü güncelleme sonrasında adı dil olarak değişip 250 ders saati olarak güncellenmiştir.

Ders saatlerinin yazılmış olduğu 9 Temmuz 2021 tarihli Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün buradaki rehberinde uzman öğreticilerin modülleri hakkında net bir açıklama yapılmamıştır, müdürlüğü aradığımda yakın zamanda resmi olarak duyurulacağını söylediler. Buradaki linke tıklayarak tüm programlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Aklınıza takılan diğer soruları bu başlık altında entry olarak girebilirsiniz.
hakan akyol.
sevgiler.
Odyoloji mezunu olup hangi alanda yüksek lisans yapmak iş bulma alanımızı daha çok genişletip bizi geliştirir? Bir de eğer akademisyen olma hayalimiz yoksa devlet hastanesinde çalışacak olan odyoloğun yüksek lisans yapması hangi açılardan avantajlı olmasını sağlar?
Son olarak hangi üniversitelerdeki dkt yl bölümleri odyoloji mezunlarını kabul ediyor? Birçoğu sadece dkt mezunu olmasını istiyor çünkü.
Sizce 4 yıl sonra odyolojiyi nasıl görüyorsunuz ve akademik alanda nasıl yol izlenebilir
benim durumumda olan başka arkadaşlar da var mıdır bilemiyorum ama yine de yazmak istedim. kendi adıma konuşacak olursam daha önce işitme cihazı ve hastane stajı yapmıştım (tabi pandemi döneminde bunlara ne kadar staj diyebilirsek...). fakat hiç rehabilitasyonda staj yapamadım. kimi arkadaşlar da rehabilitasyonda yapıp diğer alanlarda yapamamış olabilirler.

bir aydan daha kısa süre sonra mezun olacağım ve işitme cihazı alanında çalışmak istemiyorum. hastane ya da kliniklerde ise iş imkanlarının rehabilitasyondan daha az olacağını düşünüyorum. bu konudaki endişelerim yersiz mi emin değilim ama gerçekten mezun olduktan sonra ne yapacağım bilmiyorum.

en azından bir haftalığına bile olsa o ortamın içinde olmak önemli. kaç tane merkeze başvurduysam hiçbiri pandemiden dolayı kabul etmedi. mezun olduktan sonra da stajyer olabilir miyim acaba diye bile düşünmeye başladım. denemekten vazgeçmedim, hala bir yerlere başvuruyorum ama ümitli değilim. sizce ne yapmalıyım ya da benimle benzer durumda olan var mı?