Korpus Kallosum:
Latince “sert cisim” anlamına gelen korpus kallosum, beyinde bulunan bir yapıdır. Serebral korteks loblarını, sol ve sağ yarıküreler olarak ikiye bölen, kalın bir sinir lifleri bantıdır; hatta tüm sinir sistemindeki en kalın banttır. Yani iki yarıküre arasında iletişimi sağlamak üzere, beynin sağ ve sol yanlarını bağlar. Korpus kallosum, hareketsel, duyusal ve bilişsel bilgiyi, yarıküreler arasında aktarır.

Korpus kallosum, beyindeki en geniş lif demeti olup, 200 milyon civarında (tahmin elektron mikroskopuna değil de, ışık mikroskopuna dayalı olarak yapıldığından, gerçek sayı muhtemelen daha yüksektir) akson içerir. Karşılaştıracak olursak, her bir optik sinir için sayı 1,5 milyon ve işitsel sinir için sayı 32.000’dir. Kesit alanı 7 cm2 kadardır ve “birleştirici lifler” olarak bilinen beyaz madde liflerinden oluşmuştur. Kabaca C şeklinde olan korpus kallosuma bazen “büyük serebral birleştirici” de denir. Beynin orta hattında, serebrumun altında bulunur. Beyin yarıkürelerini ayıran derin bir oyuk olan “yarımküreler arası yarık“ın içine yerleşmiştir.

İşlevi Nedir?

1950’li yıllara kadar, korpus kallosumun işlevi bütünüyle bir sırdı. Arada bir bu yapı olmadan doğan insanlara rastlanıyordu. Hekimler bazen yapıya kesik atarak, epilepsi hastalarında bir lobda başlayan atağın diğerine geçmesini önlemeyi ya da derinlerdeki bir tümöre ulaşmayı başarıyordu. Her iki durumda da, korpus kallosumu yarılan bireylerde ciddi bir yan etki görülmüyordu. Hatta o yıllarda, şakayla karışık, belki de korpus kallosumun tek görevi iki lobu birbirlerine yakın dursunlar diye tutmaktır diyenler vardı. 1955 yılında, Şikago Üniversitesi’nde psikolog Roger Sperry danışmanlığında çalışan lisansüstü öğrencisi Ronald Myers, bu devasa lif demetinin işlevini açığa çıkaran bir dizi deneyi gerçekleştirdi.

Bugünkü bilgilerimize göre, korpus kallosumun beyinde dahil olduğu işlevler arasında şunlar bulunuyor:
— Beyin yarıküreleri arası iletişimi sağlamak,
— Göz hareketleri ve görme,
— Uyarım ve dikkat dengesinin sürdürülmesi,
— Dokunsal yer tayini.
kaynak: bilimfili.com
İçerde dışarda çalışanları arasında büyük dedikodular döndüren firma. çok iş az para ile yürüyen oluşum.
Merhabalar arkadaşlar, geçte olsa bizde metokondri.com olarak yerimizi aldık. Sitemizde paylaştığımız yazıların duyurusunu ve özet bilgiler şeklinde size sunmaya çalışacağız. Bugün eklediğimiz yazı; KONUŞMA ODYOMETRİSİNDE MASKELEME ile ilgili, buraya tıklayarak yazıyı okumaya başlayabilirsiniz.
bu siteyetıklayarak açılan sayfada arama kısmında pubmed ya da başka mecralardan bulduğunuz makalelerin doi numarasını girerek. ücretli makalelerin full haline ücretsiz ulaşabilirsiniz.
attığım diğer kitapları baktınız mı ? bakmadıysanız hemen şuan onlara bir bakın…(bkz:babanızdan hergün size bir odyo kitabı)
bugünkü kitabımız; vestibüler nörit, vestibüler sistem, vestibüler migren, vestibüler rehabilitasyon, vestibüler testler, vestibüler rehabilitasyon egzersizleri, vestibüler aquaduct, vestibüler anamnez formu, vestibüler anatomi, vestibüler ark, vestibuler cekirdekler, vestibüler serebellum, vestibüler değerlendirme, vestibüler disfonksiyon, elektrofizyolojik vestibüler testler, vestibüler fonksiyon gibi alt başlıkların yer aldığı temel vestibüler kitabıdır. link adresi burada indiriniz. iyi okumalar.
odyogram.com odyoloji bilimini daha ileriye taşımak için kurulmuştur. ve bunun ilerlemesi siz değerli yazarların sayesinde olacaktır. "Bir mum başka bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey keybetmez" sözü aklımızda yer edinsin.
müsait oldukça hergün buraya bir odyo pdf kitap bırakmaya çalışacam. kitap bırakırken kitaptan kısaca bahsedeceğim eğer ilginizi çekerse indirirsiniz.link bırakacağım. bugün kü kitabımızda; sesten, insan sesinin kaynağından, sesin baskılanmasından, filtrelenmesinden, santral maskeleme bilgisinden, mekansal ve çevresel sesin işitilmesinden bahseden 'Auditory Perception of Sound Sources' kitabımız olacaktır. İndirme linki budur

Merhabalar arkadaşlar aşağıya bırakacağım metni herkesin Cimer adresine giderek dilekçe açmasını istiyorum. Bunu benim için değil, kendin için yapacağını unutma. Başvuruda bulunanlar bu başlık altına +1 eklesin birbirimizden destek alalım.
———
T.C. CUMHURBAŞKANLIĞINA;
Odyolog; işitme ve denge problemlerinin önlenmesi,tanılanması ve rehabilite edilmesine yönelik çalışan sağlık personelidir. Ülkemizde 2015 yılından itibaren ilk mezunlarını veren Odyoloji bölümü lisans mezunu sayısı 2000’i geçmektedir ve gelecek sene itibariyle mezun sayısı ikiye katlanacaktır. Hastanelerde 7000 kişilik odyolog açığı olmasına rağmen son 3 yıldır 158 kişilik odyolog ataması yapılmıştır. Odyolog ihtiyacı ve mezun sayısı göz önünde bulundurulduğunda yapılan atama sayısı yetersiz kalmakta, öğrenci – mezun odyolog istihdam problemine çözüm olmamaktadır.
Bu sebeplerden dolayı devlet kadrolarına atanacak odyolog sayılarının arttırılmasını Sayın Cumhurbaşkanımız arz ederiz.
10 Ekim Dünya Odyologlar Günü sebebiyle o bir açıklama yapan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Konukseven, "Odyologlar, insanlar sorunsuz ve sağlıklı duyabilsinler diye var. Peki odyologları duyacak kim var?" diye sordu.

Prof. Dr. Konukseven, odyologların, uzmanlıkları gereği erken işitme kaybı tanısı, erken işitme cihazı kullanımı, erken işitme ve konuşma rehabilitasyonu gibi konularda hizmet verdiğini ve bu sayede hastaların işitme kaybını minimum düzeye indirmeyi amaçladıklarını hatırlattı.

"BİZ MESLEĞİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ"

Odyologlar, gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunabilen, işitme tarama programlarında görev alabilen, bu programlardaki testleri yaparak işitme sağlığının korunması ve işitme kaybını önlenmesi için çalışmalar yapabilen, işitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alabilen ve işitsel algı değerlendirilmesi ve rehabilitasyonunu çalışmalarını gerçekleştirebilen kişiler olarak tanımlanıyor.

Ayrıca odyologların, cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonunu sağladığını ve kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında gerekli ayarlamaları yaptığını ifade eden Prof. Dr. Konukseven, şöyle konuştu:

"Ancak bunca kritik ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen hizmete rağmen odyoloji alanında istihdam oranı son derece düşük. Kamu alanındaki atamalar yetersiz kalıyor. Bu saydığımız hizmetlerin tam, eksiksiz ve hakkıyla verilebilmesi için her rehabilitasyon merkezinde ve her hastanede en az birer tane odyolog bulunması lazım. Biz mesleğimizi yapmak istiyoruz."
mesleğimizi icra ederken belki en önemli alanlardan biri pediatrik odyoloji olacaktır. çünkü biliyorsunuz ki 'her çocuk özeldir'. bu alanda ilerlemek isteyenler için bir kitap tavsiyem olacak. kitap ingilizce çevirisi henüz mümkün değil. ingilizce olsa dahi mutlak bir göz gezdirin en azından. birde unutmayın odyolog olacağım diyorsanız ingilizce şart. Kitap indirme bağlantısı buradadır.
Kemik labirent, 3 adet semirsirküler kanal, koklea ve vestibulumdan oluşur. Semisirküler kanallar, anterior, posterior ve lateral düzlemde olup, açısal baş hareketlerine bağlı cevap oluşturmak amacıyla 3 farklı düzlemde konumlanmıştır. Otolit organlar ise başın doğrusal ve yerçekimine karşı pozisyonuna göre konumlanmıştır.

Birbirleriyle karşılaştırıldığında ise horizontal semisirküler kanal ile utrikül, nazo-oksipital eksenden 30 derece yukarıda birbirine benzer konuma sahiptir. Buna karşın sakkul ile anterior semisirküler kanal ise utrikul ve horizontal semisirküler kanala neredeyse dik olacak şekilde birbirine benzer bir düzlemde konumlanmıştır.

Kemik labirent içerisinde perilenf denilen çoğunluğunun kandan, bir kısmının ise beyin omirilik sıvısından oluştuğu düşünülen sodyum konsantrasyonu yüksek bir sıvı bulunmaktadır. Perilenf, koklear aqueduct sayesinde beyin omurilik sıvısıyla bağlantı halindedir. Bu sayede bu sıvıyı etkileyen herhangi bir bozukluk örneğin lumbar bir hasar aynı zamanda iç kulağı da etkileyebilir.
Kesin olmamakla birlikte bau odyoloji hakkında böyle bir duyum var.
E artık kim kafasına göre bölümü açmaz.
En azından mezun sayısı azalacak kısmen #lol

Olayın aslını bilen varsa aydınlatsın.
"handbook of clinical audiology" kitabının baş harflerinden oluşan kısaltma.

hoca kısaltması ile ilgili olarak kitabın editörleri bir açıklama yapma ihtiyacı hissetmişler ve epilogue (sonsöz) başlığı altında türkiye'deki hoca kelimesi ile benzerliğini dile getirmişlerdir.

türkçe text şöyle:

sonsöz

klinik odyoloji el kitabının (hoca), dünya çapında odyoloji mensupları tarafından yaygın olarak kullanılmasından memnunuz. enteresan bir şekilde, hoca 1972'de ilk ortaya çıktığında türkiye cumhuriyeti'nde yaşıyorduk. orada hoca kelimesinin anlamı bir dini lider veya saygıdeğer bir öğretmendir. bununla birlikte hoca'nın karşılığı kesinlikle dini bir lider değil, ancak saygı duyulan bir öğretmen olmasını umuyoruz.

bu kitabı okuyan birçok öğrenci ve meslektaşa.

orijinal text:

epilogue

we are pleased that the handbook of clinical audiology (hoca) is used widely by audiologists around the world. interestingly when the hoca first came out in 1972, we were living in the turkish republic. there the word hoca means a religious leader or a revered teacher. while hoca is certainly not a religious leader, we do hope it will be a revered teacher.

for the many students and colleagues that read this book.

kaynak: odyo's
Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarıyla ilgilenen bir sağlık bilimleri dalıdır. Odyologlar, işitme testlerini yapar, işitme cihazlarına uygunluğu değerlendirir ve işitme rehabilitasyonu sürecini yönetir. Bu makalede, odyoloji bölümünün ne olduğunu, görevlerini ve önemini daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

Odyoloji bölümü, işitme ve denge sistemlerinin işleyişini inceleyen multidisipliner bir alandır. İnsan kulak anatomisi, işitme fizyolojisi ve işitme kaybının nedenleri gibi konular bu bölümde incelenir. Odyoloji uzmanları, işitme testlerini kullanarak bireylerin işitme kapasitelerini değerlendirir ve işitme kaybı türünü belirler. Bunun yanı sıra, denge bozukluklarının teşhis ve tedavisine de yardımcı olurlar.

Odyoloji, günümüzde büyük bir öneme sahip olan bir alandır. İşitme kaybı, insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve iletişim güçlüklerine yol açabilir. Odyologlar, işitme cihazları, koklear implantlar ve diğer işitme yardımcı cihazlarının seçimini ve programlamasını yaparak hastaların işitme kapasitelerini iyileştirmeye yardımcı olurlar. Ayrıca, işitme rehabilitasyonu sürecinde danışmanlık hizmetleri sunar ve bireylere işitme stratejileri konusunda rehberlik ederler.

Odyoloji bölümünde çalışan uzmanlar, insanların işitme sağlığını korumak ve iyileştirmek için çeşitli yöntemler kullanır. İşitme testleri, odyologların işitme kaybının derecesini belirlemesine ve uygun tedavi planını oluşturmasına yardımcı olur. Bu testler, bireylerin işitme hassasiyetini ölçer ve potansiyel işitme sorunlarını tespit etmeye yardımcı olur.

odyoloji bölümü işitme ve denge bozukluklarıyla ilgilenen önemli bir sağlık bilimleri dalıdır. Odyoloji uzmanları, işitme testleri yapar, işitme cihazlarına uygunluğu değerlendirir ve işitme rehabilitasyonu sürecini yönetir. İşitme sağlığı üzerine çalışan odyologlar, insanların yaşam kalitesini artırmak ve iletişim güçlüklerini azaltmak için önemli bir rol oynarlar.
Evet gel gelelim kurufasulyenin faydalarına. binlerce genci odyolojik yapan haber başlığı '7000 TL Maaşla Odyolog Aranıyor'... buna inanıp geldim demeyin arkadaşlar bu maaşlar gerçekti ve veriliyordu taaa ki birileri bu mesleğin içine s*çana kadar. Evet sıçtılar bunun başında bazı dinozorlar var...bu dinozorlar villalarında keyif yaparken olan gencecik hayatlara oldu..15-20k sıralama ile alan bölüm 300k ya çıktı, diyeceklerim bu kadar hakim bey.
Labyrinthus osseus: Kemik labirent, zar labirenti her taraftan kapsül şeklinde sarar. Yapı bakımından
dişlerden sonra vücudun en sert oluşumudur. Şekil bakımından zar labirent ile kemik labirent birbirlerine
benzer fakat kemik labirent daha büyüktür. Kemik labirent ile zar labiret arasındaki boşluğu perilenf
adı verilen sıvı doldurur. Kemik labirent, vestibulum, canales semicirculares ossei ve cochlea olmak üzere üç kısımdan oluşur.
Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının incelenmesi ve tedavisine odaklanan bir alandır. Bu alanda yüksek lisans veya doktora düzeyinde tez çalışmaları yapılması, akademik başarıyı artırma potansiyeline sahiptir. İşte odyoloji alanında gerçekleştirilen ilham verici örnek tezlerden bazıları:

"İşitme Cihazları ile İşitme Kaybı Olan Bireylerin Sosyal Yönlerinin İyileştirilmesi" Bu tezde, işitme cihazlarının sosyal etkileri üzerine odaklanılmaktadır. İşitme kaybı olan bireylerin sosyal etkileşimlerini nasıl iyileştirebileceği araştırılmış ve farklı işitme cihazı modelleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Araştırma sonuçları, işitme cihazlarının sosyal yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir.

"Koklear İmplant Kullanıcılarında Dil Gelişimi ve Eğitim Stratejileri" Bu tez, koklear implant kullanan bireylerin dil gelişimi ve eğitim stratejileri üzerinde durmaktadır. Koklear implantların dil edinimi ve iletişim becerileri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, koklear implant kullanıcıları için etkili eğitim stratejileri ve uygulamaları üzerine öneriler sunulmuştur.

"Vestibüler Rehabilitasyonun Denge Bozukluklarına Etkisi" Bu tezde, vestibüler rehabilitasyonun denge bozuklukları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Vestibüler rehabilitasyon egzersizlerinin denge fonksiyonlarını ve yaşam kalitesini nasıl iyileştirebileceği incelenmiştir. Araştırma sonuçları, vestibüler rehabilitasyonun denge bozukluğu olan bireylerde belirgin bir gelişme sağlayabileceğini göstermektedir.

"Odyoloji Uygulamalarında Teleaudioloji Teknolojisinin Rolü" Bu tezde, teleaudiolojinin odyoloji uygulamalarındaki rolü araştırılmıştır. Teleaudioloji teknolojisinin işitme değerlendirmesi, programlama ve takip gibi alanlarda nasıl kullanılabileceği incelenmiştir. Araştırma sonuçları, teleaudiolojinin erişilebilirlik ve hasta memnuniyeti açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.

"İşitme Kaybına Sahip Çocukların Eğitiminde Aile Katılımının Önemi" Bu tez, işitme kaybına sahip çocukların eğitim sürecinde aile katılımının önemine odaklanmaktadır. İşitme kaybı olan çocukların eğitimine aktif olarak katılan ailelerin çocukların dil gelişimi, iletişim becerileri ve akademik başarıları üzerinde olumlu etkileri olduğu araştırılmıştır.

Bu örnekler, odyoloji alanında gerçekleştirilen tez çalışmalarının akademik başarıyı artırma potansiyeline işaret etmektedir. Odyoloji öğrencileri ve araştırmacılar, bu ilham verici tezleri inceleyerek kendi araştırmalarına yön verebilir ve alanda yeni keşiflere katkıda bul
▪Vestibulospinal Refleks(VSR): Baş ve postürel duruşu korumak ve böylece düşmeyi engellemek için vücut hareketlerini üretir.
▪Vestibulooküler Refleks(VOR): Baş hareketleri sırasında daha net bir görüntü sağlamak amacıyla göz hareketlerini oluşturur.
▪Vestibulocollic Refleks(VCR): Kafayı dengede tutmak amacıyla boyun kas sistemine etki eder.